4 pasi esentiali in caz de dauna locuinta asigurata

4 pasi esentiali in caz de dauna locuinta asigurata

In eventualitatea producerii unui eveniment asigurat pentru locuinta, fie ca vorbim de asigurarea onligatorie de locuinta, fie de cea facultativa, este necesar sa parcurgeti o serie de pasi pentru informarea companiei de asigurari si despagubirea de catre aceasta. Fiecare companie de asigurara are stabilita o procedura de lucru in cazul producerii daunelor, insa etapele principale sunt aceleasi pentru toate.

1. Informati autoritatile

Trebuie informate organele abilitate – Politie si/sau Pompieri care vor stabili data si ora producerii evenimentului, o estimare privind paguibele aparente si vor intocmi procese verbale de constatare si eventual de cercetare. Aceste documente sunt extrem de utile in relatia cu compania de asigurari in vederea acordarii despagubirilor.

2. Luati legatura cu asiguratorul

Trebuie sa obtineti instructiuni scrise din partea companiei de asiguarre, iar un reprezentant autorizat va efectua o constatare a daunelor si stabili variantele de reparatie ori inlocuire. In nici un caz nu incepeti reparatiile fara acordul scris al asiguratorului pentru ca riscati sa nu vi se acorde despagubirile indreptatite.

3. Completati cererea de despagubire

Cererea de despagubire sta la baza dosrului intocmite de compania de asigurari, aceasta trebuie completata, semnata si depusa la companie in vederea analizei. Impreuna cu aceasta vor mai trebui depuse o serie de documente solicitate de societatea de asigurari, conform cerintelor acesteia.

4. Asteptati instrumentarea dosarului si plata despagubirilor

Dupa depunerea cererii si completarea dosrului de despagubire cu documentele solicitate de compania de asigurari se va proceda la instrumentarea acestuia. Solutionarea dosarului de dauna este urmata de plata despagubirilor.


In cazul in care sunteti nemultumiti de nivelul despagubirilor acordate trebuie mai intai sa semnalati acest lucru companiei de asigurari, sa sustineti cu documente justificative pretentiile financiare. Daca nu ajungeti la un acord amiabil cu aceasta va puteti adresa Autoritatii de Supraveghere Financiara ori instantelor de judecata competente.