Optiuni la asigurarea locuintei

Optiuni la asigurarea locuintei

Optiuni la asigurarea locuintei

Daca in sfarsit v-ati hotarat sa incheiati o polita de asigurare a locuintei, iata cateva aspecte esentiale pe care ar trebui sa le cunoasteti. In primul rand asigurarea locuintei nu mai este optionala, ci obligatorie prin lege. Se poate incheia doar asigurarea facultativa care sa includa si riscurile celei obligatorii, fiind astfel la adapost de o sanctiune contraventionala. Asigurarea obligatorie este una minimalista, fara sa aveti vreo optiune in privinta riscurilor asigurate ori in privinta valorii despagubirii. Lucrurile devin mai interesante la asigurarea facultativa, unde exista optiuni privind riscurile si sumele asigurate.

Asigurarea obligatorie a locuintei

Asa cum ii spune numele, este obligatorie si trebuie sa o incheie fiecare proprietar de imobil cu destinatia de locuinta. Fiind impusa prin lege se sanctionata contraventional neindeplinirea obligatiei. Acest tip de asigurare protejeaza proprietarul de producerea dezastrelor naturale de tipul cutremurelor, inundatiilor si alunecarilor de teren. Limita despagubirilor este 20.000 EUR pentru imobilele de tip A, respectiv 10.000 EUR pentru imobilele de tip B.

Clasificarea imobilelor este realizata simplist in doua categorii in functie de materialul principal din care sunt construite. Tipul A se refera la cele construite din materiale prelucrate chimic si/sau termic (beton armat, metal, lemn, caramida, etc). Tipul B este pentru imobilele construite din materiale neprelucrate chimic si/sau termic.

Cum era de asteptat, valoarea politei de asiguarare este diferentiata si ea: 20 EUR anual pentru imobilele de tip A si 10 EUR anual pentru B.

Asigurarea facultativa a locuintei

In cazul optarii pentru asigurarea facultativa a locuintei, pe langa riscurile asigurate de cea obligatorie mai sunt incluse riscuri suplimentare. Printre acestea se numara: incendiile, exploziile, caderi ale aparatelor de zbor, furtuna, grindina, greutatea stratului de zapada, avarii ale instalatiilor de apa, vandalism sau furt. Unul din beneficiile acestui tip de asigurare este si posibilitatea asigurarii bunurilor din locuinta. Dupa asigurarea de viata, cea a locuintei este considerata a doua ca importanta.

Acest tip de asigurare a locuintei este voluntar, fara constrangeri din partea legii si poate fi incheiata atat de persoanele fizice cat si juridice. In plus aceasta asigurare poate fi extinsa si la anexe ale cladirii, cum sunt garajul, magazii, etc.

Pretul asigurarii facultative este diferit de cel al asigurarii obligatorii datorita sumei asigurate mai mari, a numarului mai mare de riscuri acoperite, a destinatiei cladirii.