Nou tip de afacere imobiliara: cladirile cu risc seismic grad I

Nou tip de afacere imobiliara: cladirile cu risc seismic grad I

In ultima perioada s-a conturat un nou tip de afacere imobiliara in Bucuresti: achizitia, renovarea si apoi inchirierea de apartamente situate in cladirile incadrate in clasa I de risc seismic.

Care este mecanismul afacerii?

Ca in Bucuresti, in zona centrala si ultracentrala exista o multime de cladiri cu „bulina rosie” nu mai este un secret pentru nimeni. O parte din apartamentele si spatiile din aceste cladiri au ramas libere prin mutarea oamenilor care locuiau in ele si datorita legii ce interzice desfasurarea activitatilor economice in aceste cladiri.

Investitorii, de obicei cetateni straini cumpara aceste apartamente si spatii, eventual le compartimenteaza in spatii mai mici si apoi le renoveaza cu finisaje de lux. Dupa finalizare acestea sunt inchiriate in regim hotelier, fie pe termen lung, fie pentru sederi mai scurte, prin intermediul portalurilor online, cel mai adesea prin AirBNB.

Achizitia de apartamente si alte tipuri de spatii in cladirile cu risc sesimic poate parea riscanta, insa este chiar profitabila, potrivit specialistilor in imobiliare. Pretul de achizitie al acestor spatii este mic, de 5-600 eur/mp, practic la jumatate fata de cladirile normale, iar prin inchiriere investitia poate fi amortizata in aprox 8 – 10 ani. In cazul in care aceste cladiri vor fi consolidate si vor deveni mai sigure la cutremur valoarea acestora va creste si de 3 ori, generand un profit urias raportat la investitia initiala.

Lipsuri in legislatia cladirilor cu bulina rosie

Potrivit legii 282/2015 este interzisa desfasurarea activitatilor ce implica aglomerari de persoane, activitatilor economice. Acesta interdictie nu se aplica si inchirierii spatiilor in regim hotelier sau altui tip de inchiriere. Nici macar nu esti obligat sa-l informezi pe chirias despre riscul ridicat de avarie sau chiar prabusire in cazul unui cutremur.

Investitorii straini profita de reglementarile incomplete din legislatia romaneasca, de plecarea masiva a afacerilor din cladirile cu bulina si investesc masiv in astfel de imobile. Ei isi vor recupera investitia fie in cca 10 ani din inchiriere, fie in urma consolidarii cladirilor plus un profit urias.

Din datele oficiale rezulta ca exista la nivel national cca 600 cladriri expertizate si incadrate in clasa I de risc seismic. Dintre acestea 383 se afla in Bucuresti, iar 125 sunt cladiri multietajate construite inainte de 1940 si considerate pericol public. La nivel declarativ, acestea reprezinta o prioritate pentru autoritati, consolidarea lor va scadea nivelul pericolului pe care il reprezinta, dar va creste si rentabilitatea investiei.