Noi reglementari pentru constructii

Noi reglementari pentru constructii

La inceputul lunii noiembrie 2019 au intrat in vigoare noi reglementari pentru constructii prin intermediul Legii nr. 193/2019. Scopul modificarilor consta in simplificarea procesului de eliberare a documentatiei necesare efectuarii lucrarilor de cosntructii. In acest sens au fost introduse o serie de lucrari care nu necesita autorizatie de constructie, iar pentru altele au fost reduse avizele necesare.

O singura autorizatie pentru demolare si reconstruire

Incepand cu sambata 2 noimebrie 2019, cand intra in vigoare Legea nr. 193/2019 nu va mai fi necesara obtinerea a 2 autotizatii: de demolare si de construire, ci una singura, unificata. Noua prevedere se refera la situatia demolarii unei constructii si construirea uneia noi in acelasi loc.

Mai putine avize pentru constructia locuintelor unifamiliale

In cazul constructiei locuintelor unifamiliale nu mai este nevoie de obtinerea avizului privind protectia sanatatii populatiei, eviz emis de autoritatile centrale. A fost eliminata si obligativitatea obtinerii avizului pentru mediu. Daca locuinta este situata pe strazi din categoria II sau III se elimina si avizul Comisiei Tehnice de Circulatie. Acesta ramane totusi necesar pentru locuintele din zona de intersectie cu sens giratoriu.

A fost simplifat procesul obtinerii documentatiei si pentru o serie de cosntructii, cum ar fi: anexele gospodaresti, construire de imprejmuiri, consolidari ale imobilelor existente, dezmembrari/comasari de terenuri si constructiile cu inaltime mai mica de 10m.

Introducerea de sanctiuni pentru functionarii publici

Functionarii care nu emit, fara a avea un motiv, actele solicitate de cetateni (autorizatie de constructie, certificat de urbanism) pot fi sanctionati cu amenda cuprinsa intre 1.000 si 5.000 lei.

Reducerea termenelor de emitere a documentelor

Autorizatia de constructie emisa in regim de urgenta se face in maxim 7 zile lucratoare, iar avizele referitoare la retelele tehnico-edilitare trebuie emise in maxim 5 zile lucratoare. In cazul nerespectarii acestor termene legea instituie sanctiuni de 5.000 lei/zi de intarziere.

Angajarea raspunderii autoritatilor pentru avizele emise

In situatia in care ar fi afectate retelele tehnico-edilitare ca urmare a unui aviz cu date eronate sau incomplete, operatorii acestor retele pot trage la raspundere autoritatile emitente.

Beneficiarii acestor noi reglementari pentru constructii

Modificarile aduse prin noua lege vin sa simplifice vechile reglementari pentru constructii prin reducerea birocratiei. Pe de o parte sunt reduse termenele de eliberare pentru unele documente. Pe de alta parte sunt eliminate o serie de avize si acorduri pentru unele situatii particulare de constructii. O noutate este reprezentata de prevederi pentru responsabilizarea institutiilor publice fie prin angajarea raspunderii acestora fie prin instituirea amenzilor pentru functionari. Toate acestea ar trebui sa duca la reducerea timpului de asteptare, la reducerea deplasarilor la ghisee si in cele din urma la scaderea costurilor.