Noi reguli pentru viza de flotant

Noi reguli pentru viza de flotant

Ministerul Afacerilor Interne a modificat regulile prin care se obtine viza de flotant, prin introducerea unor masuri restrictive. Acestea vor ingreuna procesul de obtinere a resedintei secundare. Se are in vedere limitarea numarului de persoane la aceeasi adresa si impunerea unui numar minim de zile in care solicitantul trebuie sa locuiasca efectiv la noua adresa. Restrictiile au fost adaugate in perspectiva alegerilor locale din 27 septembrie 2020, insa ele „lovesc” si in alte directii.

Noile masuri impuse pentru a obtine viza de flotant

Principalele 2 masuri restrictive impuse de MAI sunt:

  • solicitantul vizei de flotant trebuie sa locuiasca efectiv 15 zile din luna la noa adresa de resedinta
  • se vor efectua verificari in teren daca al o adresa figureaza deja alte 2 persoane cu resedinta temporara

In urma verificarilor in teren efectuate d ecatre politisti, daca se constat ca persoanele solicitante nu locuiesc efectiv la acea adresa, cererile vor fi respinse. De asemenea, daca la o adresa figureaza mai multe persoane cu viza de flotant se poate dispune efectuarea de verificari in teren.

În toate situaţiile în care se înregistrează cereri pentru stabilirea reşedinţei, solicitantul va declara pe propria răspundere că locuieşte mai mult de 15 zile la adresa la care are locuinţa secundară. Declaraţia va fi consemnată pe cerere, în faţa funcţionarului de evidenţă a persoanelor. Solicitantul va declara pe propria răspundere scopul/motivul stabilirii reşedinţei. Declaraţia va fi consemnată pe cerere, în faţa funcţionarului de evidenţă a persoanelor.

Monica Dajbog, purtatoarea de cuvant a MAI

O situatie frecvent intalnita este aceea in care se depune un numar mare de cereri succesive pentru viza de flotant, la intervale scurte de timp. Si in aceasta situatie se vor dispune verificari in teren pentru analizarea situatiei.

Masurile au fost introduse in vederea alegerilor locale din 27 septembrie 2020, dar se vor rasfrange si in alte directii. Spre exemplu „micile afaceri cu vize de flotant” din vecinatatea „scolilor bune” din Bucuresti si alte orase mari. Afacerile cu vize de flotant aduceau proprietarilor chiar cateva sute de lei pentru o singura persoana.