Asigurarea locuintei – Obligatorie prin lege

Asigurarea locuintei – Obligatorie prin lege

Cand devine obligatorie asigurarea locuintei?

Asigurarea locuintei impotriva dezastrelor naturale a devenit obligatorie prin lege incepand cu noiembrie 2008, data publicarii in MO. CSA avea la dispozitie 90 de zile pentru a propune Guvernului norme de aplicare a legii.

Legea era rezultatul unor discutii incepute inca din 2002 intre Guvern si Banca Mondiala privind infiintarea unui pool de catastrofa. Aceste discutii care se intind pe parcursul a 6 ani pana la aparitia legii care este contestata de societatile de asigurare. In septembrie 2009 este costituit si PAID – Poolul de Asigurare Impotriva Dezastrelor. PAID este societatea pe actiuni care emite politele de asigurare obligatorie a locuintelor si este detinut de 13 societati de asigurare. Prima polita emisa aceasta societate are loc in iulie 2010.

Ce este asigurarea obligatorie a locuintei?

Aceasta asigurare este minimala si prevede acoperirea riscurilor de cutremur, alunecari de teren sau inundatii. Suma maxim asigurata este de 20.000 EUR pentru imobilele de tip A si 10.000 EUR pentru cele de tip B. Bineinteles ca nici prima anuala de asigurare nu putea fi mare, aceasta cifrandu-se la 20 EUR pentru tipul A si 10 EUR pentru tipul B de imobile. La tipul A sunt incluse constructiile din beton armat, metal, lemn, piatra naturala sau orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic.

Sanctiuni pentru cei care nu incheie o polita

Cum denumirea asigurarii este „obligatorie”, legea stabileste si sanctiuni pentru proprietarii de imobile care nu incheie polita de asigurare obligatorie. Primarii sunt imputerniciti sa constate si sa sanctioneze contraventional cu amenda de la 100 la 500 lei neindeplinirea obligatiei. Nu mai este necesara incheierea asigurarii obligatorii daca in polita de asigurare facultativa a locuintei sunt incluse si riscurile prevazute in cea obligatorie.

In prezent (februarie 2011) data limita pentru incheierea asigurarii obligatorie a locuintelor este 15 iulie 2011. Dupa aceasta data orice proprietar poate fi sanctionat contraventional cu amenda pentru neindeplinirea obligatiei de catre primarie. Termenul actual – 15 iulie 2011 – este rezultatul unor amanari succesive ale termenului de sanctionare a celor care nu au incheiat asigurarea.