Deranjarea vecinilor are amenzi mai mari

Deranjarea vecinilor are amenzi mai mari

Deranjarea vecinilor din bloc prin zgomote, larma, muzica sau petreceri este sanctionata mult mai dur. Repetarea faptelor de deranjare a linistii publice poate fi sanctionata inclusiv cu munca in folosul comunitatii. Camera Deputatilor, in calitate de for decizional a votat pe 3 august 2019 proiectul de lege controversat ce aduce modificari si in organizarea si functionarea Politiei Romane. Pentru a intra in vigoare mai are nevoie doar de promulgarea de catre Presedintele Romaniei.

In prezent deranjarea linistii locuitorilor este sanctionata cu amenda de la 200 la 1.000 lei sau de la 500 la 1.500 lei pentru intervalul orar 22 – 8 si 13-14. Sumele realtiv mici faceau ca munca politistilor sositi la fata locului sa fie ineficienta. Si asta deoarece petrecerile continuau dupa plecarea lor, sau chiar nici macar nu s eopreau in timp ce erau amendati. De cele mai multe ori era refuzat accesul politistilor in locatie, ingreunand si mai mult activitatea.

Cat va costa deranjarea vecinilor?

Organizarea de petreceri sau difuzarea de muzica la intensitate mare va fi sanctionata cu amenda de la 2.000 la 3.000 lei. Pe langa cresterea semnificativa a cuantumului amenzii, noutatea apare la repetarea faptei. Astfel, daca in interval de 24 de ore este tulburata din nou linistea locatarilor din imobilele cu destinatia de locuinta se poate aplica:

  • amenda 500 – 1.500 lei sau 50 – 100 ore de activitati in folosul comunitatii pentru deranjarea linistii publice prin producerea de zgomote cu aparat, obiect sau strigate
  • amenda 2.000 – 3.000 lei sau 70 – 120 ore de activitati prestate in folosul comunitatii pentru tulburarea linistii intre orele 22 – 8 si 13 – 14, inclusiv prin producerea de zgomote in sediile persoanelor juridice aflate in imediata vecinatate a imobilelor cu destinatia de locuinte
  • amenda 3.000 – 6.000 lei sau 100 – 150 ore de munca in folosul comunitatii pentru organizarea de petreceri private si difuzarea de muzica la intensitate mare in corturi sau spatii neacoperite aflate in apropierea imobilelor de locuinte

Prin aceste sanctiuni se doreste implementarea unui mecanism de descurajare a repetarii faptei. Politistul poate inainta instantei procesul verbal de constatare a contraventiei pentru transformarea acesteia in ore de munca in folosul comunitatii.

Alte noutati ale actului normativ

Este prevazuta eliminarea sanctiunii pentru neprezentarea actului de identitate la solicitarea organelor de politie. Conditia este insa ca persoana sa coopereze cu agentul in vederea stabilirii identitatii. Refuzul furnizarii de informatii pentru stabilirea identitatii sau de a se prezenta la sectia de politie reprezinta contraventie. Amenda in aceasta situatie merge de la 100-500 lei pana la 1.000-1.500 lei.

Dintre contraventii dispare si fapta de lezare a demnitatii si onoarei institutiilor prin acte si gesturi savarsite in public.

Cand vor intra in vigoare masurile?

Desi a fost votat in Cemra Deputatilor (for decizional) mai este cale lunga pana la intrarea in vigoare a acestor masuri. Si asta datorita intentiei opozitiei parlamentare de a contesta la CCR proiectul. Motivul invocat este introducerea de noi atributii pentru interventiile in forta a Jandarmeriei, care ar „putea bate protestatatri pasnici”.

Dupa rezolvarea contestatiilor urmeaza promulgarea si apoi publicarea in Monitorul Oficial. Din acest moment trebuie sa treaca un termen de 90 de zile pentru ca legea sa intre in vigoare in forma publicata.

Sursa: Profit.ro