Sub 20% din total locuinte asigurate la cutremur

Sub 20% din total locuinte asigurate la cutremur

Desi asigurarea locuintelor este obligatorie prin lege, fiind prevazute si sanctiuni contraventionale de pana la 500 lei, numarul de locuinte asigurate la cutremur este mic. Si la nivelul anului 2018 nivelul locuintelor asigurate pare sa ramana tot la nivelul de 20%. Acest fenomen are loc desi 4 din 5 romani cunosc caracterul obligatoriu al asigurarii la dezastre naturale.

Seismul de 5,8 grade pe scara Richter ce a avut loc in noaptea de 27 spre 28 octombrie 2018 s-a simtit si la Bucuresti, fiind cel mai puternic din ultima perioada. Acesta ar trebui sa reaminteasca proprietarilor de locuinte despre acest pericol. A reamintit doar celor din domeniul asigurarilor despre expunerea la acest tip de risc, despre gradul mic de asigurare a locuintelor in Romania.

Ce este asigurarea obligatorie a locuintelor?

Polita de asigurare este emisa de PAID Romania si acopera daunele produse de 3 tipuri de dezastre naturale: cutremur, inundatii si alunecari de teren. Exista 2 tipuri de polite, cu suma asigurata de 20.000 EUR si 10.000 EUR. Prima de asigurare pentru acestea este de 20 EUR anual, respectiv 10 EUR. Tipul de polita este stabilit in functie de sistemul constructiv al locuintei. Inca de la introducerea acesteia a fost obligatorie prin lege, asa cum este asigurarea RCA pentru autovehicule. Similar, au fost prevazute si amenzi cuprinse intre 100 si 500 lei care trebuie aplicate de catre autoritatile locale – primariile.

Asigurarea obligatorie a locuintei poate fi completata cu una facultativa, pentru o suma asigurata mai mare si pentru acoperirea unor riscuri suplimentare. Astfel, in cazul distrugerii complete a locuintei proprietarul locuintei ar puta primi intreaga valoare a acesteia.

Cine este PAID?

PAID Romania – Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale este societate de asigurare infiintata in toamna anului 2009 ce are drept actionari urmatoarele societati de asigurare:

 • Astra (in faliment) cu 15%
 • Groupama cu 15%
 • Gothaer Romania cu 15%
 • Generali Romania cu 11%
 • ABC Asigurari cu 5,5%
 • Carpatica Asig (in faliment) cu 5,5%
 • Certasig cu 5,5%
 • City Insurance cu 5,5%
 • Ergo Asigurari cu 5,5%
 • Euroins cu 5,5%
 • Grawe Romania cu 5,5%
 • Uniqa Romania cu 5,5%

Obiectivul PAID este ca pana in 2022 sa fie atins un grad de asigurare de cca 40%, target ce poate fi indeplinit prin campanii de informare si modificari legislative. Una dintre modificarile propuse ar prevede plata impozitului doar cu asigurarea locuintei. Aceasta desi PAID se plange de implementarea greoaie a legii asigurarii locuintelor in forma actuala.

Cat de eficiente sunt campaniile de informare?

Un stiu recent comandat de UNSAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare din Romania) releva faptul ca 4 din 5 romani stiu despre obligativitatea asigurarii locuintelor. In jur de 75% dintre respondenti cunosc faptul ca nu vor fi despagubiti de catre autoritatile centrale sau locale in cazul unor dezastre naturale daca nu au incheiata asigurarea obligatorie. In ceea ce priveste sanctiunea cu amenda pentru neindeplinirea obligatiei, mai putin de jumatate au declarat ca stiu de posibilitatea sanctionarii cu amenda. In privinta interesului pentru asigurarea locuintei peste 75% dintre acestia sunt interesati de incheierea unei polite.

Si totusi, doar 1 din 5 locuinte asigurate la cutremur intr-o tara cu activitate seismica!.