Asigurarea locuintei – de ce obligatorie?

Asigurarea locuintei – de ce obligatorie?

De ce aceasta lege?

Asigurarea locuintei a devenit obligatorie datorita impunerii sale prin lege, pe principiul unde-i lege nu-i tocmeala.  Ratiunea din care a devenit obligatorie este foarte simpla: statul nu mai plateste despagubiri pentru locuintele afectate de dezastre naturale. Dezastrele pentru care statul nu mai despagubeste sunt alunecarile de teren, cutremurele sau inundatiile. Astfel transfera aceasta responsabilitate companiilor de asigurare prin obligarea proprietarilor sa le asigure.

Pentru cine este obligatorie?

Asigurarea este impusa tuturor proprietarilor de locuinte, indiferent de locul unde sunt situate sau de incidenta riscurilor din polita. Este cunoscut ca numai o parte din locuinte se afla in zone inundabile sau cu alunecari de teren. Nici cutremurele de pamant nu afecteaza intreg teritoriul tarii, ci numai o parte. Si totusi, ne punem intrebarea, de ce trebuie ca TOTI proprietarii sa incheie o astfel de asigurare? Raspunsul oficial este solidaritatea, adica participam toti la despagubirea celor aflati la necaz. In realitate este pentru ca acest fond de asigurari sa genereze profit prin realizarea unor incasari mai mari decat despagubirile si cheltuielile operationale. Faptul ca PAID este detinut de companii de asigurari nu este un secret, deci stim si cine va genera profit de pe urma politelor de asigurare obligatorie.

Efectele acestei legi

In prezent atentia este captata in mod eronat de amanarea sanctiunilor cu amenda pentru absenta politei. In mod corect ar trebui sa ne preocupe faptul ca Statul nu va mai despagubi pe nimeni in caz de catastrofa naturala asa cum o facea in trecut. De aici rezulta necesitatea stringenta de incheoerea a unei asigurari, fie ea si cea minima pentru cei cu risc ridicat. Asadar, in cazul in care zona unde este amplasata locuinta prezinta risc ridicat la calamitati naturale ar trebui sa incheiati opolita pentru a va proteja in cazul unei catastrofe.

Asigurarea obligatorie a locuintei este o masura de protectie si ofera o compensatie materiala pentru pagubele provocate de calamitatile naturale. Desi este considerata o cheltuiala inutila de marea majoritate a romanilor, ea poate fi considerata o cheltuiala inutila doar pana in momentul producerii riscului asigurat.