Bilantul PAID: 5% in 7 luni

Bilantul PAID: 5% in 7 luni

Potrivit raportului dat publicitatii – bilantul PAID, au fost incheiate doar 450.000 polite de asigurare obligatorie a locuintei. Un numar destul de mic fata de totalul estimat de 8,5 milioane. Perioada analizata se refera la 15 iulie 2010 (data de start a asigurarilor obligatorii de locuinta pana in ianuarie 2011.

In ce ritm isi fac romanii asigurarai de locuinte?

Ritmul mediu zilnic de incheierea a politelor a scazut la circa 1000 polite pe zi de la 8-10 mii polite pe zi cat era in luna decembrie 2010. In aceasta luna s-a decis amanarea sanctionarii proprietarilor ce nu au inca asigurarea obligatorie, dar obligativitatea politei a ramas. Scaderea ritmului de incheierea  asigurarilor este cauzat de o neintelegere: asigurarea locuintei ramane obligatorie, se amana doar aplicarea sanctiunilor.

Totodata scaderea numarului de polite mai are o cauza: modificarea legislatiei. Aceasta permite proprietarilor ce au incheiat o asigurare facultativa a locuintei sa nu mai incheie si pe cea obligatorie.

Un nou termen pentru amendarea proprietarilor fara asigurare

Noul termen pentru aplicarea sanctiunilor celor care nu si-au incheiat inca polita de asigurare obligatorie a locuintei a fost stabilit pentru 15 iulie 2011. Amenzile sunt situate intre 100 si 500 lei, sanctionarea contravenientilor revine primarilor si imputernicitilor acestora.

Pentru evitarea acestor sanctiuni ar trebui ca pana in data de 15 iulie 2011 aproximativ 6 mil. de proprietari de locuinte sa incheie o asigurare obligatorie a locuintei.

Vom monitoriza rapoartele PAID despre evolutia numarului de asigurari obligatorii de locuinta, precum si modificarile legislative. Deoarece multi proprietari au o asigurare facultativa ce include si riscurile din cea obligatorie, acestia nu isi vor mai face alta polita suplimentara. Este usor de inteles ca numarul politelor de asigurare obligatorie nu va fi niciodata egal cu cel al locuintelor.