PAID poate plati daunele in cazul unor catastrofe naturale

PAID poate plati daunele in cazul unor catastrofe naturale

Este capabila PAID sa plateasca daune in cazul unor catastrofe naturale?

Din cauza primei de asigurare cu valoare mica (10 sau 20 EUR anual) multi oameni au ridicat semne de intrebare privind capacitatea PAID de a plati daunele in cazul unui eveniment asigurat. Polita PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor) asigura riscuri din sfera dezastrelor naturale: cutremur, alunecare de teren sau inundatie. Cel mai in masura sa clarifice capacitatea de plata a daunelor este chiar presedintele Consiliului de Administratie al PAID , d-l Francois Coste, care a declarat pentru Agerpress:

PAID este profitabil in fata unei catastrofe majore si pastram profitul din 2014-2015, cum a stabilit actionariatul. Capacitatea de reasigurare pentru catastrofe naturale a fost marita de la 600 de milioane de euro la 800 de milioane de euro, cea mai mare din Europa Centrala si de Est. PAID este credibila si este cel mai bine reasigurata institutie de profil din Europa Centrala si de Est. Este important sa se stie ca institutia dedica 60% din veniturile sale la cumpararea de asigurari, o proportie foarte ridicata tinand cont ca cei 20 euro platiti pentru o prima asigurata de 20.000 de euro este artificiala, foarte scazuta. Pentru a creste capacitatea de reasigurare la un alt nivel, PAID are nevoie de prime de asigurari mai adecvate si pentru asta sunt necesare cateva schimbari legislative si lucram la acest aspect cu UNSAR, cu ASF pentru acest obiectiv

Dupa cum stiti, polita de asiguarre obligatorie a locuintei, asa cum a fost conceputa, acopera doar 3 riscuri: inundatie, cutremur si alunecari de teren. In plus mai exista si o limitare a despagubirilor acordate – 20.000 EUR pentru locuintele de tip A si 10.000 EUR pentru locuintele de tip B. Avand in prezent cca 1,7 milioane de locuinte asigurate, adica 20% din total si o valoare asigurata de 32 mld EUR PAID respecta cerintele Solvency II, conform declaratiilor d-lui Francois Coste.

Indeplinirea cerintelor Solvency II de catre PAID inseamna ca societatea are suficiente lichiditati pentru a plati despagubirile in cazul producerii evenimentelor asigurate.

Propuneri de modificare a asigurarii obligatorie a locuintelor

In prezent este constituit un grup de lucru la nivelul ASF care vine cu doua propuneri de modificare: introducerea unei fransize pentru cutremur si restrangerea obligativitatii incheierii politelor.

Introducerea unei fransize pentru riscul la cutremur va diminua despagubirea, mai ales pentru daunele minore ar fi cea mai importanta modificare a asigurarailor obligatorii de locuinte. Aceasta propunere are rolul de a asigura sustenabilitatea sistemului pe termen lung si vizeaza in principal diminuarea despagubirilor acordate pentru daunele minore, sistemul fiind conceput pentru dezastre. In cazul in care asiguratul nu doreste aceasta fransiza o va putea elimina din polita prin plata unei prime suplimentare.

Obligatia asigurarii locuintelor ar putea fi restransa doar la cele utilizate ca locuinta prin excluderea celor folosite in scopuri comerciale: birouri, sedii de firma, limitand astfel suma totala asigurata.

Aceste doua propuneri au ca scop limitarea sumelor platite in eventualitatea producerii unui eveniment asigurat, imbunatatind astfel parametrii PAID si asigurand buna functionare a acestuia pe terme mediu si lung.