Implementarea greoaie a legii asigurarii locuintelor

Implementarea greoaie a legii asigurarii locuintelor

Implementarea greoaie a legii asigurarii locuintelor are mai multe cauze care s-au permanentizat de-a lungul anilor, acestea fiind scoase in evidenta de directorul PAID si vicepresedintele ASF.

Sunt autoritati care au ocolit frecvent intalniri cu noi si ASF si refuza sa aplice legea.
Nicoleta Radu, director PAID

Declaratiile directorului PAID vin in contextul participarii la cea de-a XIV-a editie a ICAR si a gradului scazut de penetrare a acestui tip de asigurare. Conform Legii, autoritatile locale au parghiile de verificare si sanctionare pentru indeplinirea obligatiei de asigurare a locuintei. Cum doar 20% din locuintele din Romania detin o astfel de polita de asigurare este clar ca acestea nu si-au facut datoria in mod corespunzator.

Nicoleta Radu a mai adaugat ca are in vedere o deschidere a PAID catre brokerii de asigurare pentru vanzarea politelor prin intermediul acestora. Trebuie amintit aici ca acestia au cerut in repetate randuri vanzarea politelor PAID prin canale alternative cum sunt brokerii de asigurare.

In ceea ce priveste implementarea de pana acum a legii, PAID nu a avut foarte multe parghii, dar ceea ce a putut sa faca, a facut. In toti acesti ani, a incercat sa isi intareasca puterea financiara, avand in vedere ca a plecat dintr-un punct in care nu i se dadeau foarte multe sanse si a ajuns, acum, o companie stabila. In continuare vrem sa mentinem aceasta stabilitate.
Nicoleta Radu, director PAID

Solutii propuse de PAID

Si vicepresedintele ASF este de parere ca legea nu si-a atins scopul cu doar 18,6 % locuinte asigurate la nivelul lunii septembrie 2017. Acesta nu considera drept posibile solutii marirea primei de asigurare sau cresterea numarului de amenzi aplicate proprietarilor de locuinte. O mai buna informare privind necesitatea si utilitatea asigurarii locuintei si implicarea mai activa a asiguratorilor si brokerilor sunt solutii mai eficiente pentru cresterea numarului de polite. O alta solutie ar putea fi conditionarea platii impozitului de existenta politei PAID.