PMB consolideaza cladiri cu risc seismic I

PMB consolideaza cladiri cu risc seismic I

Primarul Capitalei, Gabriela Firea declara ca in prezent PMB consolideaza cladiri cu risc sesismic I, mai exact 96 din cele 343 de cladiri. Procedura de consolidare se gaseste in diferite etape. Astfel exista santiere deschise pentru 41 de cladiri, iar pentru restul de 55 sunt in stadiile premergatoare sau de punere in siguranta.

Pentru consolidarea cladirilor cu risc seismic din Bucuresti sunt alocate resurse insemnate: 10 milioane de euro si 500 de oameni. Cu toate acestea activitatea este incetinita de refuzul unora dintre proprietari de a se muta temporar.

Cauzele ritmului lent cu care PMB consolideaza cladiri

Daca sunt 100 de locatari intr-un imobil, e suficient ca unul sa nu isi exprime in scris acordul pentru consolidare, iar lucrarile nu se pot face. Asta, in ciuda faptului ca toti ceilalti au semnat.
E o problema care tine de legislatie. Noi lucram acum in baza OUG 20/1994, care e veche si care nu permite mai mult. Inca de cand am venit la Primarie am cerut sprijin atat de la Guvern – care ar putea da o ordonanta – cat si de la Parlament, care ar putea veni cu o lege. N-am primit inca sprijin, dar sper ca macar acum, in al 12-lea ceas, vor auzi si ne vor ajuta.
In alte tari, ca ne-am interesat si noi, expertiza prin intermediul careia o cladire este incadrata in grad I de risc seismic este si act de evacuare. La noi, nu e asa, din pacate.
Gabriela Firea, primar general Municipiul Bucuresti

Cu actualele resurse alocate consolidarea s-ar putea efectua in mai multe cladiri, este de parere Gabriela Firea, daca nu s-ar ivi tot felul de obstacole. Mai exact daca nu ar exista locatari ce refuza mutarea temporara pe durata lucrarilor.

Cat costa consolidarea cladirii pentru proprietari?

In cazul in care familia se incadreaza la caz social, totul, de la costurile de relocare, pana la punerea in siguranta a cladirii si lucrarile de consolidare sunt suportate de Primarie.
In cazul in care familia nu este caz social, suporta doar 50% din valoarea lucrarilor. Dar nu sunt bani pe care sa-i dea deodata, ci in 25 de ani. Deci este avantajos din acest punct de vedere.
Locurile in care sunt relocati proprietarii au fost renovate si ofera acum conditii bune de trai. Am inteles ca inainte nu era asa, dar acum nu mai sunt probleme. Mai avem 20% din aceasta capacitate de cazare libera.
Gabriela Firea, primar general Municipiul Bucuresti

Principala temere a locatarilor este ca lucrarile de consolidare ar putea dura 6-8 ani in loc de 2. Primarul Capitalei spune ca nu ar trebui sa mai exista aceasta frica. In trecut era alocata suma de 1 milion euro pentru mai multi ani, acum nu mai este aceeasi situatie.

Sursa: Ziare.com