Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea cladirilor cu risc seismic

Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea cladirilor cu risc seismic

S-a mai facut un pas spre consolidarea cladirilor cu risc seismic prin promulgarea de catre presedintele Klaus Iohannis a Legii 196/2018.

Ce aduce nou Legea 196/2018?

Legea 196/2018 privind privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor inlocuieste Legea 230/2007. Scopul principal al acestei legi consta in redefinirea cadrului legal pentru administrarea blocurilor, ansamblelor rezidentiale, a caselor cu curte comuna. Noutatea consta in acoperirea unui spectru mai larg de probleme: consolidarea cladirii, modificarea fatadelor, modificarile aduse propriei locuinte.

Proprietarii constructiilor, persoane fizice sau juridice, si asociatiile de proprietari, precum si persoanele juridice care au in administrare constructii incadrate in clasele de risc seismic si/sau afectate de seisme, sunt obligati sa ia masurile prevazute de lege pentru reducerea riscului seismic al constructiilor.

Legea 196/2018, art. 32, alin (5)

Pe langa consolidarea structurala a cladirilor, proprietarii au si obligatia modernizarii echipamentelor si instalatiilor, reabilitarii termice in scopul cresterii performantelor energetice.

Modificarea fatadei pentru cladirile multietajate se va realiza unitar, pe intreg condominiul, indiferent de numarul asociatiilor de proprietari constituite.

Proprietarii pot aduce imbunatatiri si modificari locuintei individuale cu respectarea legislatiei in vigoare si fara afectarea cladirii. La finalizarea lucrarilor are obligatia notificarii asociatiei de proprietari si a organului fiscal. Termenul de notificare este de 30 de zile si are drept scop actualizarea suprafetei utile create, a indicilor de consum. Modificarile trebuiesc notate si in cartea tehnica a constructiei.

Va fi in cresterea consolidarea cladirilor cu risc seismic?

Greu de spus daca legea va avea rezultat sperat de initiatori, avand experienta legea care impune obligatia asigurarii locuintei si rezultatele sale. Noua forma a legii permite imbunatatirea activitatilor pentru consolidarea cladirilor cu risc seimic intreprinse de primarii. S-a urmarit imbunatatirea abordarii in situatiile refuzului proprietarilor. Ramane de vazut daca se vor aplica si in practica, pentru ca este deja de notorietate implementarea greoaie a legii asigurarii locuintelor. Poate consolidarea cladirilor cu risc seismic va merge mai bine decat incheierea asigurarilor obligatorii pentru locuinta.

Descarca Legea 196/2018 privind privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor